Jak už víte z některých starších článků, nemůžu jíst lepek, mléčnou bílkovinu a (k tomu, z toho, kvůli tomu - kdo ví) mám taky ulcerózní kolitidu - chronický zánět tlustého střeva.
Byly doby, kdy jsem mohla jíst jenom maso, dušenou zeleninu, dušené ovoce - jen určité druhy - a sem tam rýži.
Ty jsou naštěstí momentálně zažehnány.

Pro ty z Vás, kteří mají podobné zdravotní problémy nebo jenom chtějí zkusit nějakou (zdravější) změnu, mám pár tipů na výrobky, které můžu bez problémů jíst. Odzkoušeno vlastním tělem :).
Píši to tady, protože sama vím, jak těžké je vůbec najít něco, co mi tělo schválí, že teda stráví. U střevních zánětů (ale i u alergií se snášenlivost některých potravin člověk od člověka liší), a to i v remisi, je bohužel hodně individuální, co kdo může a co ne, takže Vám nemohu zaručit, že to nebudete mít třeba přesně naopak :).
1.) První je tyčinka od Emca, která neobsahuje obilniny. Ovoce drží pohromadě díky slunečnicovému oleji. Pouze meruňkovou spojuje místo oleje rýžová mouka (meruňkovou jsem ale zatím nezkoušela, protože jsem ji zatím v žádném obchodě u nás neviděla).

Zdroj: http://www.topgal.cz/emco-tycinka/
2.) Úplně moc mi chybí bonbóny... sušené melouny jsou celkem obstojnou nahrážkou. Tyhle, co jím já, nejsou sířené ani cukrované, přesto dostatečně sladké.

Zdroj: http://www.vebafood.cz/Meloun-100g-bez-cukru-nesireny-d718.htm
3.) Byla jsem na horách s klukem, jehož přítelkyně měla fakt velké zdravotní problémy se střevy a žaludkem. Od něj jsem se dozvěděla, že doma mixují ořechy, aby měla jak získat potřebné chybějící vitamíny, stopové prvky a minerály. Moje střeva ořechy a semínka v nerozmixované podobě nesnášejí. Zkusila jsem teda koupit tohle:

Zdroj: http://www.sufanek.cz/produkt/21-arasidove-maslo-jemne
A ono mi to prošlo!
Krom pražených mělněných JEMNÝCH (křupavé bych neriskovala) arašídů jsem měla také mandlové "máslo" od stejného výrobce.
Pozn.: Oříšky mám pořád zafixované jako zakázané potraviny, proto arašídového másla jím stále raději pro jistotu malé množství.
3.) S kupovaným (myslím hlavně to balené) bezlepkovým pečivem mám celkem problémy. Výjimkou je ale tenhle banánovo - pohankový Bubba chleba:

Zdroj: http://bubbachleb.cz/nase-produkty/detail/bubba-pohankovy
4.) Čokolády Lindt 70%, 85%, 90% taky nesmím zapomenout. 90% Lindt obsahuje Lusk Bourbon vanilka, 85% a 70% mají v sobě přírodní aroma: Bourbon vanilka. Já rozdíl ve složení nepoznám, ale někdo by možná mohl...

Zdroj: http://www.lindt.cz/shop/znacky/excellence/excellence-90-cocoa-100g
5.) S výběrem nahrážky kravského mléka jsem měla docela problém. Mým nejoblíbenějším bylo dlouhou dobu kojenecké mléko Nestlé Althéra. Obsahuje naštěpenou mléčnou bílkovinu, která se tak stává lépe stravitelnou.
Zdroj: https://www.docsimon.cz/zbozi/nestle-althera-450g#177560462
Jenže jsem ho nemohla vypít moc a ani příliš často, protože přece jenom - ona mléčná bílkovina tam byla, byť naštěpená.
Nově jsem vyzkoušela rýžové mléko z DM drogerie. S jinými jsem dříve mívala problémy, protože obsahují zbytečně moc látek. V tomhle najdete jen rýži, olej a mořskou sůl. A nebojte se, sladké je dostatečně. Miluju cukr, ale do kakaa vyrobeného z tohohle mléka si jej dávat téměř nemusím.

Zdroj: http://www.dm-drogeriemarkt.cz/cz_homepage/dm-bio/dm-bio-produkty/dm-bio-produkty-napoje/719436/172016-ryzovy-napoj.html
6.) Dětké přesnídávky můžu skoro všechny ty, co obsahují pouze ovoce a většinou ještě kyselinu citronovou, askorbovou (vitamín C). Z těch, které v sobě mají i mouku a můžu je jíst - nenaskočí mi z nich puchýřky, mám nejraději Hami s borůvkami.

Zdroj: https://www.klubmaminek.cz/variant/product-box/clanky/hami-boruvky-200g-3d.png
7.) Kaši, kterou není třeba nijak dochucovat a ještě obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, prodává společnost Nutricia - Nutrilon ProExpert - Při alergii na bílkovinu kravského mléka. Neobsahuje ani lepek ani sóju ani mléko.

Zdroj: https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001120718530?gclid=CJmflP_xr9ACFUa3GwodIJkEpg
8.) A nakonec Vám doporučím ještě přepuštěný máselný tuk ghee. Bavíme se o bezvodém máselném tuku, který vzniká dlouhým a pomalým škvařením másla, při kterém se "vyčistí" od mléčné bílkoviny, laktózy a vody - oddělí se. Na stránkách proalergiky.cz se ovšem uvádí, že ghee mléčnou bílkovinu obsahuje, avšak pouze v minimálním množství - 0 - 0,05 g/100 g. Jinde na internetu se dočtete, že ghee je zcela bez mléčné bílkoviny. Já jej můžu...

Zdroj: https://www.klubmaminek.cz/variant/product-box/clanky/hami-boruvky-200g-3d.png
Čím více toho zkouším, tím více zvládnu. Tak se taky nebojte :) Ale samozřejmě hlavně poslouchejte své tělo (a ne mě :) ), ono si samo řekne, co v danou chvíli potřebuje...
A někdy příště: Oblíbená pití. Tam už nepůjde ani tak o lepek (mléko už vůbec ne), spíše o množství chemie, kterou moje UC ještě snese... :)
Ráda bych vyzkoušela, ale obávám se že to bude dost drahé...